Budowa komory chłodniczej
Komory chłodnicze i mroźnicze to pomieszczenia specjalnego przeznaczenia służące do przechowywania produktów wrażliwych na zmianę temperatury, stosowane w branżach takich, jak: spożywcza, medyczna lub chemiczna. Komora chłodnicza do produktów spożywczych zapewniająca odpowiednią temperaturę jest jedynym sposobem na właściwe ich przechowywanie z zachowaniem wszystkich właściwości i uniknięciem procesów psujących żywność. Komory chłodnicze używane są powszechnie w piekarniach, restauracjach i barach, zakładach mięsnych i przetwórczych. Przy zachowaniu odpowiednich standardów, żywność może być przechowywana przez wiele dni, ale aby tego rodzaju pomieszczenia spełniały swoje funkcje, konieczna jest ich właściwa budowa oparta na dobrej izolacji.
Jak powinna być zbudowana komora chłodnicza?
Komory chłodnicze i mroźnicze to pomieszczenia przechowalnicze o ograniczonych rozmiarach zbudowane z płyt warstwowych wypełnionych pianką poliuretanową o gęstości 42 kg/ m³ i pokrytych obustronnie stalą ocynkowaną polakierowaną lakierem PES o grubości 25 μm. Panel ścienny i sufitowy w komorze chłodniczej ma grubość 80 mm, a w mroźniczej 100 mm. Panel podłogowy od strony zewnętrznej wykonany jest ze stali ocynowanej z lakierem PES, a od strony wewnętrznej z wodoodpornej sklejki dedykowanej montażowi aluminiowych blach ryflowanych. Komory wyposażone są w drzwi chłodnicze z blachy ocynkowanej izolowane wypełnieniem PU o grubości 80 mm, których szczelność zapewnia specjalna automatyka obsługująca zamki hakowe (cam – lock), oraz uszczelka obwodowa i dolna. Futryna drzwi jest również odpowiednio izolowana z wykorzystaniem piany poliuretanowej. Właściwe działanie komory zapewnia odpowiednia grzałka do drzwi mroźniczych, której parametry pozwalają zachować wewnątrz komory temperaturę w pożądanym zakresie.
Jakie produkty można przechowywać w komorach chłodniczych i mroźniczych?
Komory chłodnicze z płyt warstwowych charakteryzują się świetną izolacją termiczną. Ich budowa oraz gabaryty pozwalają umieścić je na zapleczu obiektów przeznaczonych do prowadzenia spożywczego handlu detalicznego, usług z sektora HoReCa, czy działalności placówek służby zdrowia. Niewątpliwie najszersze zastosowanie mają w przechowywaniu żywności. Produkty spożywcze można podzielić na dwie kategorie: te, które powinny być przechowywane w temperaturze powyżej zera, takie jak nabiał, owoce i warzywa i te mrożone lub głęboko mrożone, czyli mięso, mrożonki, czy ciasto do wyrobów piekarniczych. Produkty głęboko mrożone mogą być przechowywane nawet przez kilka miesięcy bez utraty jakości. Do tego celu przeznaczone są właśnie komory mroźnicze, które dzięki budowie z grubszych powłok mogą zapewnić stałą temperaturę poniżej zera.