Akcesoria dla chłodnictwa – rodzaje i zastosowanie
W ofercie naszego sklepu dostępne są akcesoria dla chłodnictwa. Są to między innymi drzwi oraz komory chłodnicze. Czym są i w jakim celu się je stosuje? Odpowiadamy w dzisiejszym wpisie.
Drzwi chłodnicze – rodzaje
Przetwórstwo spożywcze to szczególnie wymagająca branża. Wszelkie urządzenia oraz elementy wyposażenia muszą być odpowiednio dostosowane do zasad zarówno bezpieczeństwa, jak i higieny. Jeśli chodzi o akcesoria dla chłodnictwa, jednym z elementów wykorzystywanych do tego celu są drzwi chłodnicze. Posiadają one zdecydowanie inną budowę, w porównaniu do standardowych drzwi do innych pomieszczeń. Wyróżnić możemy:
- drzwi chłodnicze jednoskrzydłowe – stosuje się je najczęściej w wąskich przejściach oraz korytarzach,
- drzwi chłodnicze dwuskrzydłowe – odnajdują swoje zastosowanie tam, gdzie wymagane jest szerokie przejście do chłodni; warto zaznaczyć, że w razie potrzeby można korzystać tylko z jednego skrzydła, lub też uchylać oba jednocześnie,
- drzwi chłodnicze przesuwne – ten rodzaj jest zdecydowanie najlepszy pod względem wygody – można je zastosować jednak tylko tam, gdzie pozwalają na to warunki techniczne budynku.
Drzwi chłodnicze mogą być wykonane ze stali chromoniklowej nierdzewnej, z aluminium lub blachy stalowej powlekanej białym tworzywem sztucznym. Przestrzeń wewnętrzna drzwi jest izolowana pianką poliuretanową, a na obwodzie drzwi znajdują się wymienne gumowe uszczelki.
Grubości drzwi w zależności od temperatur wewnątrz komory mogą wynosić 8 lub 12 cm. Drzwi osadzone są w ramie wypełnionej poliuretanem z ocynkowanymi kotwiami stalowymi. Próg jest wykonywany z aluminium i dostosowany do zamontowania na jednym poziomie z podłogą. W ramie i progu zamontowane jest ogrzewanie oraz termostat zabezpieczający przed przegrzaniem. Drzwi są ponadto wyposażone w tzw. zamknięcie bezpieczeństwa. Jest to odporna na korozję dźwignia po zewnętrznej i wewnętrznej stronie drzwi z możliwością otwierania awaryjnego.
Komory chłodnicze oraz mroźnicze
Nasza oferta akcesoriów dla chłodnictwa to także komory mroźnicze oraz chłodnicze stosowane są przede wszystkim w zakładach produkcyjnych oraz w dużych hotelach czy restauracjach. Chłodnictwo, jako dział techniki zajmujący się odprowadzaniem ciepła ze środowiska chłodzonego dzieli wstępnie urządzenia do przechowywania produktów na komory chłodnicze, w których temperatura utrzymywana jest w zakresie od 0 do +10 stopni Celsjusza oraz komory mroźne o zakresie temperatur -5 do -25 stopni Celsjusza.
Oferowane przez nas komory są wykonane z paneli warstwowych, wypełnionych rdzeniem styropianowym lub poliuretanowym. Poliuretan jest lepszym izolatorem i jego grubość w przypadku komór chłodniczych wynosi ok. 6cm, a w komorach mroźniczych ok. 12cm. Natomiast w przypadku wypełnienia styropianowego grubość panelu w komorze chłodniczej wynosi 10cm, a w mroźniczej to aż 20cm.
Jeśli więc potrzebujesz któregoś z wyżej opisywanych produktów, zapoznaj się ze szczegółami naszej oferty. W przypadku jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt – chętnie odpowiemy na wszelkie pytania.